Százmilliókért találtak gazdára állami földek Debrecenben, ahol az egyik árverésen egy 390 millió forintról induló terület árát 413 millióra tornázta fel a nyertes úgy, hogy nem volt ellenfele az árverésen – olvasható a Hír TV honlapján.

Minden bizonnyal azért licitált rá saját magára, hogy megnehezítse a bérlő dolgát. A bérlőt elővásárlási jog illeti meg, azaz licit nélkül elviheti a földet, de csak akkor, ha leteszi az árverésen kialakult árat.

A csatorna beszámolója szerint a licit zsíros hajdúszoboszlói szántókra folyt. A földeket 2030-ig haszonbérlet terheli, a bérlő egy mezőgazdasági vállalkozás. Az egyik 90 hektáros területre csak egy érdeklődő volt, aki kikiáltási áron jutott a parcellához, de a pénztárcája így is majdnem 390 millió forinttal lett vékonyabb. Az újdonsült földbirtokos nem nyilatkozott, ügyvédje is csak szűkszavúan.

Egy másik liciten már sűrűbben emelgették a tárcsákat. Egy 93 hektáros szántót hárman is elvittek volna a 380 milliós kikiáltási áron. De egyikük tovább ment, saját magára licitált rá, amivel 410 millió forint fölé tornázta az árat.

Az ár felsrófolása azoknak a dolgát nehezíti meg, akiknek elővásárlási joguk van. Ők úgy vihetik el a földet, hogy nem kell licitálniuk érte, de csak akkor, ha megadják az árverésen kialakult árat. Ezért azok, akik hátrébb vannak az elővásárlási sorban, de sok a pénzük, szándékosan nyomják fel az árat, hogy kiszorítsák versenytársaikat. Azt, hogy ezt a módszert választotta-e a Debrecenben licitáló nő, nem tudtuk meg.

A 2013 óta kötött bérleti szerződések bérleti díjának egyoldalú megemeléséhez az új földtulajdonosoknak már most megvan a joguk. Ez a jog a 2013 előtt kötött szerződések esetében is megilletné őket, ha a kormánytöbbség elfogadja az erről szóló törvénymódosítást.

A lex Simicska II. visszavonására szólította fel az MSZP elnökhelyettese az Agrárkamara elnökét, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselőt. Gőgös Zoltán azt írta közleményében, hogy kizsákmányolná a gazdákat az indítvány, amely lehetővé tenné, hogy a privatizáció után az állami földek új tulajdonosai a 2013 előtt kötött haszonbérleti szerződések bérleti díját is megemelhessék egyoldalúan. Az ellenzéki politikus szerint perek százai kezdődhetnek, ha a parlament rábólint a törvénymódosításra, amellyel a kormánytöbbség elsősorban Simicska Lajos mezőgazdasági érdekeltségeit büntetné.

A kormány nem hátrál, reagált a kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. „A kormány ismét támogatni fogja Győrffy Balázs képviselőtársamat, aki keresztes háborút folytat annak érdekében, hogy az új tulajdonosok élni tudjanak a tulajdonosi jogokkal, és a régi haszonbérleteken belül a haszonbérleti díjra és a szerződés feltételeire módosító indítványokat tegyenek” – jelentette ki Lázár János.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...