Hatályosak-e a korábban megkötött földbérleti szerződések? – kérdezte az Országgyűlésben a földművelésügyi minisztert a szocialista Gőgös Zoltán, felidézve, hogy az előző héten elfogadtak egy nemzeti földvagyonnal összefüggő javaslatot, amely szerint a kétoldalú szerződésben alapított előhaszonbérleti jogokat visszamenőlegesen eltörlik.

Gőgös kitért a Ptk.-módosításra is, amely szerint a korábban megkötött földbérleti szerződések újnak minősülnek. Ha ez valóban így lesz, alkalmazni kell-e a birtokmaximumra vonatkozó szabályozást, vagy ez a törvényi hely nem lesz érvényben? - kérdezte.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy reagált, csodálkozik, hogy alapvető földjogi kategóriákban milyen tájékozatlan a képviselő. Kiemelte: a nemzeti földalapról szóló törvény határozza meg, hogy föld-előhaszonbérleti jog nem gyakorolható. Ez kerül a szerződésekbe is - mondta, hangsúlyozva: ez a szabályozás nem változott. Ha pedig valaki a tulajdoni maximumot túllépi, egyértelmű, hogy nem szerezet tulajdont. Azt javasolta, a képviselő tanulmányozza alaposabban a földtörvényt – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...