A franciaországi Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit is világörökséggé nyilvánította az UNESCO illetékes bizottsága. Champagne az a terület, ahol a habzó bor módszerét kifejlesztették az üvegben történő második erjedésnek köszönhetően a XVII. század kezdetétől a XIX. században kezdődött ipari termelésig – hangsúlyozta közleményében az UNESCO.

A listára három terület került fel: a Champagne-tól Épernay-ig vezető út, ahol a nagy presztízsű pezsgőmárkák pincészetei találhatók, és ahol több millió üveg pezsgő érlelődik, a Saint-Nicaise és Reims közötti dombvidék, amelynek ókori és középkori föld alatti barlangjait erjesztéshez és tárolásra használják, valamint az Épernay körüli történelmi borvidék. Ezek együtt biztosítják a pezsgőtermelés folyamatát.

A világörökséggé nyilvánított másik borvidék Burgundiában a Dijon és Beaune városok közötti terület, mely történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. A párizsi székhelyű világszervezet szerint itt mindegy egyes birtok különleges jelleget biztosít a bornak, a talaj, a napsütés és a szélnek való kitettség, illetve az emberi munka függvényében.

Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet.

Francois Hollande francia államfő közleménye szerint a döntés „ezen régiók kivételes kulturális örökségének nemzetközi elismerése és a vidékeink dinamizmusának és sokszínűségének bizonyítéka, amelyek hozzájárulnak hazánk gazdaságához”. Fleur Pellerin kulturális miniszter úgy vélte, hogy mindkét régió megérdemelte az elismerést, mert „meg tudták őrizni és előtérbe tudták helyezni az egyetemes kulturális és természeti örökséget”.

Burgundia és Champagne elismerésével 41-re emelkedett a Franciaországban található világörökségi helyszínek száma. Mindkét területet 2006-ban javasolta Franciaország a természeti örökségeket védő listára. Az előzetes becslések szerint a UNESCO-örökségvédelem mintegy húsz százalékkal növelheti a turisták által eddig is szívesen felkeresett borvidékek látogatottságát.

Burgundia borvidékén és Champagne pincészetein túl világörökségi helyszínné nyilvánították az Elba partján fekvő raktárváros, a hamburgi Speicherstadt egykori raktárépületeit, amelyekben ma irodák, bankok, galériák és exkluzív lakások találhatók. Egy másik világörökséggé vált ipari létesítmény a Norvégiában a XX. század elején felépült Rjukan-Notodden műtrágyagyár. A skóciai Forth vasúti hídja, a világ leghosszabb konzolos vasúti hídja is felkerült a világörökségi listára.

Dániából két helyszínt nyilvánítottak világörökséggé, Christiansfeldet, a herrnhuti vallási közösség 1733-ban alapított települését. 1722-ben Csehországból és Morvaországból mérsékelt husziták vándoroltak a szász fejedelemségbe, ahol N. L. Zinzendorf gróf Hernnhut nevű birtokán letelepítette őket. A gróf vezetésével vallási, gazdasági és testvéri közösséget alkottak.

A másik helyszín a Koppenhágától 30 kilométerre északkeletre található észak-zealandi vadászterület, ahol a Store Dyrehave és Gribskov vadászerdők, valamint a Jagersborg Heg/Jagersborg Dyrehave vadászpark terül el, a dán királyok egykori vadászterülete, amely a XVI. században élte fénykorát.

Törökországból a Felső-Tigris folyó medencéjében fekvő dijarbakiri erőd és a Hevsel-kertek váltak világörökségi helyszínné, a térség a hellének óta fontos kulturális központ. A texasi San Antonio missziós állomásai és a jeruzsálemi Bet Searim nekropolisz is világörökségi címet nyert, csakúgy mint két ősi iráni település, Szúza – ami nem tévesztendő össze a tunéziai Szúszával –, amely a perzsa és a fárszi kultúra jelképe, valamint Majmand.

A Szingapúr szívében fekvő, 1859-ban létesített botanikus kert és a dél-koreai Pekcse történelmi terület, valamint a szibériai tajga szívében fekvő mongóliai Nagy Burkan-Kaldun-hegység, Dzsingisz kán állítólagos születési és temetkezési helye is felkerült a világörökségi listára.

A világörökségi listára 5 természeti, 31 kulturális és egy vegyes helyszínt jelöltek idén. A 37 nevezésből csak mintegy húsz kapta meg a tanácsadó testületek előzetes támogatását. A UNESCO világörökségi listáján a bonni tanácskozás előtt 161 országból 1007 helyszín volt, a listára való felkerülés megkönnyítheti a pénzhez jutást a helyreállításhoz, a működtetéshez és az idegenforgalmi fejlesztéshez – idézi az mno.hu a közleményt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...