Stratégiai  együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és az Agrárinformatikai Klaszter. A cél a kiváló minőségű magyar agrártermékek exportjának növelése, amihez a klaszter tagjai az agrárinformatikai megoldásokkal, a NAK a piaci információkkal, a Kereskedőház pedig külpiaci szerződésekkel járul hozzá .

A három szervezet szakmai egyeztetéseket követően határozta meg a magyar agrár- és élelmiszeripar számára azokat a stratégiai célkitűzéseket, amelyekkel az ágazat exportját, hatékonyságát, jövedelmezőségét növelik – mondta el megállapodás aláírásakor Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. A legnagyobb potenciál az agrár- és élemiszeriparban van, mivel a következő évek legnagyobb kihívása szakértők szerint az egyes országok lakosságának megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel való ellátása lesz. Magyarországon pedig megvan a versenyképességhez szükséges szaktudás, valamint a kedvező természeti adottságok, de a termelők számára  kiszámíthatóvá kell tenni a termelést. Ehhez külpiaci információkra, hosszú távú szerződésekre van szükség, ami a kereskedőház egyik kiemelt feladata. 

Mint mondta, az agárinformatikai eszközök alkalmazása szintén alapvető feltétele a magyar élelmiszeripar versenyképességének, és ezek egyben kiváló exporttermékek is.  Az elmúlt időszakban nyílt kereskedőházak - Egyesült Államok, Arab-öböl, Afrika, Távol-kelet, Oroszország, Latin-Amerika, FÁK - megfelelő külpiaci információkkal tudják ellátni az érintett magyar cégeket, termelőket és konkrét üzleti lehetőségeket tudnak biztosítani számukra. Terveik szerint ősztől egységes arculattal, közösen jelennek meg a külpiacokon a hagyományos, prémium magyar termékekkel, összefogva a termelőkkel.

A megállapodás szerint a belföldi és külföldi szakkiállításokon együtt vesznek majd részt, közösen alakítják ki a magyar megjelenést. A tagok piacra jutását segítik az információkkal, és felmérik az informatikai igényeiket – közölte Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás eredményeinek kihasználása jelentős fejlesztést igényel – mondta Gombos Szilárd, az Agrárinformatikai Klaszter elnöke, a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai projektekért felelős igazgatója. A szervezet azon dolgozik, hogy a gazdák, termelők kezdjék használni és értsék a technológiai fejlesztéseket.

A klaszter 12 taggal alakult meg tavaly októberben, a tagok között két egyetem, két nagyvállalat, hét kkv, és egy termelő volt, azóta gazdálkodók, nonprofit szervezetek és szakiskolák is csatlakoztak hozzá – tájékoztatott Erős Veronika, az Agrárinformatikai Klaszter menedzsere. A klaszter célja a nemzetközi versenyképesség növelése mellett a hazai versenyképesség és hatékonyság növelése. A magyar IT szektorban működő cégek számos intelligens technológiai megoldást fejlesztettek, amelyekkel a gazdák előre tudják jelezni a termést, vagy a gazdálkodási szükségleteiket, növényvédőszer-, munkaerő-, vagy öntözési igényüket meg tudják tervezni.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...