Ukrajnát már elérte a az ázsiai-amerikai járványos sertéshasmenés, és a British National Pig Association (NPA) szerint nem lehet garantálni, hogy ruházaton vagy gépjárművek kerekein ne terjedjen tovább. 

A szervezet szerint a sertéstartók jobban teszik, ha személyesen gondoskodnak róla, hogy a vírus ne kerülhessen a telepeikre. Különösen a járművek biológiai biztonságára kell odafigyelni. Az NPA azt javasolja, hogy csak olyan sertésszállító jármű léphessen be a sertéstelepekre, amelyet előtte gondosan letisztítottak és fertőtlenítettek.

A PEDv rendkívül virulens törzse ugyan még nem jutott el az EU területére, de Ukrajnát már elérte, amely pedig négy EU-tagállammal, Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával határos. A vírust már felfedezték Ukrajna középső részén és igazolták, hogy ez az ázsiai-amerikai törzs, nem pedig az európai.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...